Lichaamsgerichte therapie
Bij lichamelijke, emotionele en energetische klachten.
Uit het hoofd en ín je lijf! Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder lees je wat deze therapievorm inhoudt.
Wat is lichaamsgerichte therapie?
Dit is een vorm van therapie die het lichaam als uitgangspunt neemt.
De tegenhanger hiervan is cognitieve therapie. Dit is de therapievorm waarbij je vooral aan het praten bent. Je denkt na, analyseert, gaat in gedachten terug naar vroeger, kijkt vooruit, kortom, je gebruikt vooral je hersenen.
Maar als je veel in je hoofd zit, is het nemen van een andere ingang soms effectiever. Als je meer contact met je gevoel wilt, als je het lastig vindt om te voelen, als je jezelf ervaart als een wandelend hoofd, dan is het tijd om weer ‘in het lijf’ te komen.
Dat doe je dan niet door het hoofd in te duiken. Dat hoofd werkt wel. Je wil juist weer dat lijf gaan voelen. En dát doe je dus met lichaamsgerichte therapie. De klachten die je hiermee probeert te verhelpen, kunnen hetzelfde zijn als wat je beoogt te verhelpen met cognitieve therapie. Je neemt als het ware alleen een andere ingang. Niet het hoofd, maar je lijf.
Herken je het volgende:
- Je voelt bijvoorbeeld vermoeidheid, maar je moet nog zoveel werk verrichten, dus denk je ‘schouders eronder, niet zeuren en nog even doorgaan’.
- Je ervaart misschien stress op je werk, maar van de gedachte aan solliciteren schiet je in de paniek, dus je kiest ervoor om te blijven op die stressvolle plek, ook al voelt het heel onprettig.
- Je voelt misschien dat er ‘ergens’ emoties in je lijf zitten die je niet verwerkt hebt. Dat merk je bijvoorbeeld op doordat je een kort lontje hebt. Snel en onredelijk uitvalt naar je partner, overdreven boos reageert richting je kinderen, je slecht kunt concentreren, veel hoofdpijn of andere spierspanningsklachten hebt. Maar je weet niet zo goed wat je daarmee moet. (Belangrijk hierbij te vermelden is dat je weet dat je klachten geen andere duidelijke medische oorzaak hebben).
Er zijn nog veel meer redenen en klachten te benoemen waarom lichaamsgerichte therapie mogelijk voor jou geschikt zou kunnen zijn, maar dit zijn even een paar kleine voorbeelden.
Vaak ‘weet’ je zelf wel dat er iets niet helemaal lekker zit en dat je daar ‘iets mee moet’, maar het kan onduidelijk zijn wat dat iets dan precies is. Daarvoor is het handig om gewoon even te sparren met een therapeut.
Wat je mag verwachten
Ik ben breed opgeleid en zet verschillende lichaamsgerichte therapievormen in. Ik gebruik bijvoorbeeld oefeningen uit de haptonomie, werk graag met de ademhaling, gebruik massage- en stress release technieken, reiki én ben opgeleid in trauma release technieken die bestaan uit ademhalings- en lichamelijke oefeningen BRTT® & TRB® (over die laatste lees je hier meer).
Natuurlijk verschillende de onderlinge therapievormen van elkaar, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: ze leren je om meer in verbinding te staan met je lichaam. De verbinding tussen hart en brein te herstellen (in plaats van alleen maar een werkend brein).
Door middel van de oefeningen, kunnen we samen verkennen wat er in je lichaam gebeurt. Ik help je als het ware om je lichaam op te merken en te onderzoeken.
Door dit te onderzoeken krijg je inzicht in je gedrag en dat is wat je wil, want als je weet wat je (onbewuste) gedrag is, kun je er wat aan veranderen! En door het te veranderen zul je er minder last van hebben. Je kunt tenslotte niet altijd veranderen wat je overkomt, maar je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat!
Het resultaat:
- Je schiet minder in je hoofd omdat je ook aandacht besteed aan je lijf
- Je leert te luisteren naar je lichaam waardoor je beter voor jezelf zorgt (bijvoorbeeld eerder rust neemt, je dag anders indeelt etc.)
- Je kunt je lichaam beter reguleren, m.a.w. je weet wat je moet doen om je beter te voelen wanneer je stress ervaart
- Je veerkracht verbeterd waardoor je draagkracht groter wordt, je kunt ‘meer hebben’ en voelt je niet zo snel uit het lood geslagen
- Je voelt je mentaal sterker doordat je weer de regie over je eigen leven hebt
- Je handelt meer naar wat je belangrijk vindt en ervaart daardoor meer kwaliteit van leven.